divendres, 13 d’abril del 2018

COM PODEM FER PER QUÈ ELS NENS I NENES MENGIN?

Quan parlem de l’alimentació en la primera infància, estem parlant de molt més que del fet biològic d’aportar nutrients al nostre cos. En aquesta etapa de la vida, tota interacció és una font d’aprenentatge que assenta bases pel desenvolupament futur de la persona. L’alimentació dels nens i nenes, és un acte de comunicació, de transmissió d’afecte, d’emocions, un acte de cura i intimitat entre la criatura i l’adult. Val la pena prestar-li especial atenció a l’hora de menjar, tan a casa com a les escoles bressol ja que el menjar és una de les primeres fonts de satisfacció, però també ho pot ser de frustració i de conflicte.

Us volem proposar 5 aspectes que hem de tenir en compte tan a casa com a l’escola bressol a l’hora de menjar:

  1. No obligar al nen o nena a menjar. Hem d’oferir però no hem de forçar mai.
  2. El menjar ha de ser un moment tranquil. No hem de tenir pressa, ni convertir el moment del menjar en una baralla, ha de ser un moment de gaudir.
  3. No a tothom li agrada tot. Hem de respectar els gustos i preferències dels nens i nenes, si algun menjar no li agrada li proposarem de menjar-ne una quantitat petita.
  4. L’alimentació ha de ser sana i vairada. No sempre això té per que voler dir elaborada i complicada.
  5. No hem de fer servir el menjar com a càstig o premi. Aquest podria ser l’inici d’un problema de relació amb el menjar.
IMPORTANT: El moment de menjar és un espai de clara intencionalitat educativa ja que podem fomentar i treballar un ampli ventall d’aspectes com són l’autonomia, la manipulació d’objectes, psicomotricitat, experimentació de textures, sabors, sensacions tèrmiques, colors i un llarguíssim etcètera. Procurem que el menjar sigui un espai ric en comunicació entre els i les petites i les persones adultes i convidem al nen o nena a participar fent el dinar i el sopar, ja sigui a la cuina, parant la taula, recollint-la... hi ha moltes maneres de compartir aquest moment en la mesura de l’edat i les possibilitats de cada criatura.



Article de Judit Feixa, directora de projectes socioeducatius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars