dilluns, 19 de març del 2018

QUÈ FER DESPRÉS DE L'ESO?


ACOMPANYAR ALS NOSTRES FILLS I FILLES EN LA IMPORTANT DECISIÓ UN COP ACABEN L'ESO

LA RECEPTA EN 6 PASSOS

Ara que els nostres fills i filles estan acabant 4t d’ESO s’acosten preinscripcions escolars. No tenim fórmules màgiques, però els passos que considerem més destacables d’aquesta recepta són:

  1. Mirar-nos a nosaltres mateixos per ser conscients dels nostres prejudicis, projeccions i frustracions; i vetllar per minimitzar el seu impacte en la presa de decisions dels nostres fills i filles.
  2. Escoltar amb els 5 sentits (o 6), llegim entre línies i entenent que els nostres fills es troben en plena adolescència, que és una etapa molt intensa, molt turbulenta, durant la qual els “toca” prendre la seva “primera gran decisió”.
  3. Els i les joves són els protagonistes de la decisió, hem d’ajudar-los a tocar de peus a terra, i a conèixer-se a si mateixos. Recordem factors personals: personalitat, interessos, valors, habilitats i capacitats.
  4. Observar també l’entorn professional, que els joves tenen molt idealitzat i molt llunyà. Prendre consciència que el món professional que trobem avui no és el mateix que es trobaran els nostres fills i filles quan acabin la seva etapa formativa i comencin a desenvolupar-se en el món laboral. En la societat del coneixement adquireixen més valor les competències professionals i la capacitat d’adaptació al canvi.
  5. L'oferta formativa varia en funció dels interessos de l’alumne, per això existeixen tantes passarel·les que faciliten i multipliquen els itineraris. L’etapa formativa post obligatòria tot just comença però no s’acabarà, sinó que li caldrà formar-se al llarg de tota la vida.
  6. El paper de les famílies és el de xarxa de suport, perquè necessiten decidir en llibertat (sense pressionar, sense guiar ni empènyer) i amb seguretat (sabent que tenir més informació ens fa prendre millors decisions, però tot i així, els interessos de les persones canvien amb el pas del temps i potser ens cal desfer camí per tornar-ho a reemprendre...) Però passi el que passi, la família estarà allà.
L'important és ser-hi presents.



Article de Diana Perea

Coordinadora de projectes d'orientació acadèmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars